Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 228

Palasin illalla myöhään Paraisilta.

Saaristomerellä on hyvä puhua Saaristomerestä, koska tulee varmasti kuulluksi. Saaristomeren tulevaisuus vaikuttaa silti koko Suomeen. Luontoon, ilmastoon, kulttuuriin ja talouteenkin. Toistaiseksi meremme on myös hiilinielu.

Parainen on muuten maailman saaririkkain kaupunki, jossa on jopa 108 vakituisesti asuttua saarta. Paraisten kokoomus kutsui Saaristomeren tilasta ja mahdollisuuksista kiinnostuneita kuuntelemaan minua, Seilin tutkimusaseman johtaja Jari Hännistä ja Varsinais-Suomen ELY.n Saaristomeriohjelman vetäjää Essi Hillgreniä. Puhuin pyynnöstä hallituksen Saaristomeri-politiikasta ja rahoituksesta ja tekemistäni Saaristomeri-toimista. Jari toi tieteen havainnot ja kokonaiskuvan ja Essi kertoi miten hallituksen Saaristomeri-ohjelma etenee käytännössä valuma-alueella rehevöitymisen estämiseksi. Emme olleet koordinoineet esityksiämme yhteen, mutta yllättävän yksimielisiä olimme siitä mitä on tehty ja mitä tulee tehdä seuraavaksi. Opimme toisiltamme lisää.

Rehevöityminen tulee pelloilta, valuma-alueelta. Rahtialusten jätevesien lasku ja likaisen lumen kaato mereen on nyt kielletty. Siksi seuraavat ratkaisut ovat peltojen ja metsien maanmuokkaus sekä niiden pidätyskyvyn parantaminen esimerkiksi kipsillä ja rakennekalkilla. Toiseksi ravinteiden poisto merestä esimerkiksi kalastamalla ja uusilla innovaatioilla ja kolmanneksi tarvitaan pysyvä systeemimuutos, jolla ravinnekierrosta saataisiin suljettu järjeslelmä lineaarisen sijasta. Ravinteet tarvitaan ruuantuotantoon, ylijäämä ei saa päätyä mereen.

Pysyvä peltojen pidätyskyky saadaan aikaan uudistavalla maanviljelyllä, johon moni yrittäjä onkin jo siirtynyt. Maataloustukien tulisi tukea tätä siirtymää ja siihen voimme vaikuttaa esimerkiksi kohta alkavissa CAP-neuvotteluissa.

Yllätyimme kaikki, että väkeä oli niin paljon. Olen oppinut, että poliitikoilla on tapana sanoa, että tupa on täynnä, vaikka se olisi täynnä ilmaa. Tällä kertaa kaikki eivät mahtuneet edes istumaan ja myös keskustelu ja kysymykset olivat asiantuntevia.

Voisimme kiertää Varsinais-Suomea Jarin ja Essin kanssa enemmänkin. Tieteen, yritysten ja poliitikkojen konkreettisella yhteistyöllä Saaristomeri pelastetaan, ei julistuksilla. Jäi päivästä hyvä fiilis, meitä muutoksen eteen työskenteleviä on koko ajan enemmän ja enemmän.

Pauli Aalto-Setälä

Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.

Julkaistu