Luontokysymykset jakavat kansaa paljon vähemmän mitä mediasta voisi päätellä. Tuoreen ilmastobarometrin mukaan 88% suomalaisista näkee luontokadon vaikutukset ja peräti 86% on sitä mieltä, että luontokato vaikuttaa esimerkiksi ruuantuotantoon ja huoltovarmuuteen. Myös kunnissa ilmasto- ja luontopolitiikka ymmärretään. Barometrin mukaan 76% mielestä kuntien on tarjottava paitsi kestävää liikkumista myös edistettävä uusiutuvan energian käyttöä.
Suomen on tehtävä lisätoimia, jotta fossiilisista päästään nopeammin eroon ennenkuin käristymme hengiltä. Ympäristövaliokuntamme on ollut yksimielinen asiasta joka kerta, puoluekannasta riippumatta.
Mutta minkälaista on kokoomuslainen luontopolitiikka? Luontokato ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen eivät ole mahtuneet kokoomuslaiseen (julkiseen) puheenparteen, vaikka niille hallitusohjelmassa paino pantiinkin.
Luonnonsuojelu, ja Suomen suojelu, ei kysy ideologiaa, vaan faktoja ja toimintaa.
Siksi perustimme oman yhdistyksen. Aloittaaksemme keskustelun minkälaista luontopolitiikkaa haluamme ja kerätäksemme luontoarvoista kiinnostuneet yhteen. Joukkoomme voi liittyä, vaikka ei kokoomukseen kuuluisikaan.
Sivistysporvari pitää luonnosta huolta sen kaikilla mittareilla. Vastaperustetun yhdistyksen hallitus valitsi minut puheenjohtajakseen, hallitukseen kuuluvat valtiosihteeeri Kristiina Kokko, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, ministeri Pertti Salolainen ja EU:n ilmastolähettiläs Sari Rautio.
Kiinnostaisko liittyä joukkoon? Viestiä minulle tai yhdistyksemme sihteerille Katie Astinille. Ensimmäinen yhdistyksen tilaisuus järjestetään 27.5. Keskitymme ensimmäisessä kokouksessamme meriin, tilaisuus on kaikille avoin.
Ps. Haahkan kuvasin eilisaamuna rannastani. Minun luontosuhteeni on intohimoni mereen, mikä sinun?
Pauli Aalto-Setälä
Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.