Tänään olin Itämeri-hommissa BSAG:n porukan kanssa.
Ja paljon puhelimessa.
Turun Sanomista varasin mainospaikkoja. Moninaisia markkinoinnin konsepteja vuosikausia miettineenä ja mediatilaa niille ostaneena, on tämä näkökulma kyllä kokonaan uusi. Siis itsensä ja ajattelunsa myyminen.
Pöljää hommaa oikeasti.
Maan taloustilanne huolestuttaa. Eilen valtiokonttori ennusti pelkkien korkojen nousevan neljään miljardiin euroon seuraavan viiden vuoden aikana. Korothan on niitä, joita ei lainan päälle pitänyt enää tulla. Runsaasta rahasta huolimatta palvelumme eivät toimi eivätkä työntekijät tehtävissään viihdy.
Tarvitaan systeemitason muutos, jossa peruspalvelut ovat kunnossa ja hyvinvointiyhteiskunnan toimintakyky palautetaan. Lisävelalla on ostettu vain aikaa.
Hyvinvointivaltion sijasta puhun mieluummin hyvinvointiyhteiskunnasta. Valtiokeskeisyydestä poiketen hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluu vapauden eetos, jonka kruununa keikkuu demokratia, toiseksi julkinen sektori, jolla rooli esimerkiksi turvallisuuden, terveyden, koulutuksen ja tieteen mahdollistajana ja kolmanneksi yritykset, jotka markkinatalouden ehdoin rakentavat ja rahoittavat tätä maata tuotteillaan ja palveluillaan. Kaikki kolme dynamoa ovat yhtä arvokkaita. Oikeassa suhteessa.
Terveydenhuollon kriisin tutuin syy on työvoimapula. Vähemmän mediassa esillä ollut syy on vähintään yhtä merkittävä ja se on yritysten ja julkisen sektorin välisen työnjaon puute. Yhteistyötä ei ole ideologisista syistä haluttu kehittää, eikä palveluja ostaa. Asiakaskeskeisyys ei ole ollut tämän hallinnon kantavia teemoja.
Hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisen pitää päästä hoitoon. Saada lapsilleen kunnon koulutus ja turvallinen elinympäristö.
Pauli Aalto-Setälä
Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.