Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 77

Posti toi kotiin äänestyslipukkeet.

Äänestäminen on aina jotenkin juhlallista, nyt erityisesti. Aiomme äänestää huhtikuun toisena Rymättylän kirjastossa, Varsinais-Suomen vaalipiirissä. Ensi viikolla me ehdokkaat saamme omat numeromme, jota minulta päivittäin jo kysytään.

Kävin puhumassa illalla Salon Maanpuolustusnaisten ja Salon Seudun Reserviupseerien kutsumana Salon lukion isossa auditoriossa. Kiitos turvallisesta matkanteosta Mika Tättilälle.

Yleisön joukossa näytti olevan salolainen ystäväni, jonka kanssa olimme taannoin sotilashyppykurssilla Naton tukikohdassa Virossa. Nauroimme Antonovissa, ettei kukaan normaali ihminen hyppäisi toimivasta lentokoneesta ulos.

Ja vielä monta kertaa.

Minua pyydettiin puhumaan asiantuntevalle yleisölle Sovittelija-kirjani perusteella rauhanprosessista ja rauhanteon ongelmista. Kerroin esimerkiksi rauhantutkija Colin Graigin jäävuoriteoriasta, jolla kuvataan kriisin eri vaiheet aina rauhanneuvotteluun saakka. Konflikti elää pitkään pimeässä ja eskaloituessaan näkyväksi, on taistelua todellisuudessa käyty pinnan alla jo pitkään. Tärkeässä roolissa on aina yleisö, jota pohjustetaan ja manipuloidaan kriisin aikana. Venäjälle lännen mielipiteellä ei ole väliä, Kiinalla ja kotiyleisöllä taas on. Siksi sensuuri, opposition kukistaminen ja ikkunasta putoilevat virkamiehet, jotta hyökkäyssodan karmea totuus pysyisi mahdollisimman harvan tietona.

Yleensä sota päättyy, kun kumpikaan osapuoli ei siitä enää hyödy. Ja kun osapuolet ymmärtävät vastapuolen näkemyksen ja aikeen. Totuus ei silti aina ole puolivälissä.

Yksi teoria on, että Venäjän hyökkäys päättyy vasta kun Venäjä ajetaan voimalla Ukrainasta ulos ja sotarikolliset saadaan kansainvälisen oikeuden eteen. Venäjä on varautunut pitkään sotaan ja kouluttaa lapsiaan sotaan länttä vastaan. Venäjän ei saa antaa voittaa.

Sanoin yleisölle, että rauha tulee silti lopulta. Rauha tulee neuvotella Ukrainan lähtökohdista ja Yhdysvalloilla tulee olemaan neuvotteluissa varmasti roolinsa. Ehkä myös Kiinalla.

Lopuksi siteerasin Nobelin rauhanpalkinnon saanutta Martti Ahtisaarta. "Sen mikä ihmiset ovat aloittaneet, voivat ihmiset myös lopettaa."

Päivä 77 on julkaistu

Copyright © 2024 Pauli Aalto-Setälä