20. helmikuuta 2023
Saaristomeri on Itämeren saastunein osa. Me, jotka elämme merestä ja merellä haluamme sen pelastaa. Emme tarvitse muiden valtioiden hyväksyntää maailman jaloimmista aikomuksista, vaan käytännön tekoja. Laitetaan Saaristomeri, oma kotipihamme, ensin kuntoon.
Tutkijat, yritykset, järjestöt, yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat sanoneet jo vuosia mitä pitäisi tehdä. Nyt on meidän poliitikkojen vuoro. Rahtialusten jätevesien lasku Itämereen tulee kieltää, ravinnekuorma tulee siirtää sinne minne sitä tarvitaan eikä antaa sen valua mereen. Maanviljelijöitä tulee tukea kipsikäsittelyn ja rakennekalkin käytössä ja Varsinais-Suomesta tulee tehdä ravinneneutraali.
Lupasin ottaa vastuun, jos mandaatin saan. Tässä olivat lupaukseni ennen vaaleja. Kunkin teesin alta pääset seuraamaan, miten tavoitteeni ovat edenneet tällä vaalikaudella. Lista päivittyy.
Saaristomeren suojelu hallitusohjelmaan.
Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on erittäin kunnianhimoinen Saaristomeri-ohjelma, jota olin mukana luonnostelemassa. Pääset tutustumaan siihen tästä.
Valtion tasolle poikkiministeriöllinen kokonaisvastuu.
Merentutkimuksen rahoitus kannustamaan yhteistyöhön eri tutkimustahojen sekä tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kesken. Tutkimuksen tavoitteeksi meren tilan parantaminen, ei sen tilan toteaminen.
Ravinneneutraalius tavoitteeksi koko Suomessa. Lannan keräys ja logistiikka kuntoon, jotta ravinneylijäämät saadaan siirrettyä alijäämäalueille. Kustannukset eivät saa kertyä ylijäämän tuottajille. Ravinnekiertotuen teknologiarajoitteet pois.
Hallitus on tarttunut vankasti toimeen ravinnekierron edistämiseksi. Saaristomeri-ohjelmaa vauhditetaan pilottialueilla Aurajoen, Paimionjoen ja Kemiönsaaren valuma-alueilla. Niiden tarkoituksena on luoda konkreettisen tulostavoitteet alueiden tuottamalle ravinnekuormalle ja -kierrolle. Lue lisää tästä.
Maanviljelijöille tuki (sekä tiedollinen että taloudellinen) oikeiden hoitotoimenpiteiden - kuten kipsi-, rakennekalkki- ja/tai kuitukäsittelyt sekä ennallistava viljely - valintaan. Oikeat toimet sekä parantavat satoa, että vähentävät vesistökuormaa.
Hallitus tehostaa peltojen kipsausta ravinnevalumien estämiseksi. Kipsihanke on iso ponnistus Saaristomeren sekä muun Suomen rannikkovesien tilan parantamiseksi. Kipsinlevityksellä pyritään vähentämään valuma-alueilta Saaristomereen, Pohjanlahteen ja Suomenlahteen tulevaa fosfori- ja kiintoaineskuormitusta.
Saaristomeren valuma-alueella kipsaus on aloitettu vuonna 2020, ja tavoitteena on kipsata kaikkiaan 50 000 peltohehtaaria vuoden 2025 loppuun mennessä. Tästä on kesäkuussa 2024 saavutettu vähän vajaa puolet.
Ajankohtaista tietoa kipsihauista löydät ELY-keskuksen sivuilta.
Lisätietoja maan rakenteen parantamisesta myös ympäristöministeriön sivuilta.
Laivajätteiden laskeminen mereen kiellettävä aluskanta huomioiden. Aluskannan päivittymisen tukeminen esimerkiksi siirtymäajoilla.
Kirjoitin ensi töikseni eduskunnassa lakialoitteen, joka kieltää käymäläjätevesien, harmaavesien, kiinteiden jätteiden ja rikkipesurivesien aluksesta päästämisen Suomen vesialueella ja talousvyöhykkeellä. Pääset tutustumaan aloitteeseen täältä.
STT: Pauli Aalto-Setälän lakialoite lopettaa rahtialusten jätevesien laskun Itämereen
13.6.2024 Merenkulun ympäristönsuojelulain muutokset lausuntokierrokselle. Lue tiedote.
Suojelutoimenpiteet systematisoitava ja vaikutukset arvioitava.
Biomassan (kuten järviruoko) keruu ja käsittely systemaattiseksi sekä uusien suojelualueiden (merellä ja rannoilla) perustamisprosessien resurssointi saatava kuntoon.
Elinvoimainen luonto on myös elinvoimaisen talouden perusta. Suuri osa luontokadon uhreista kärsii Suomessa juuri Saaristomerellä.
Hallitus jatkaa Helmi-ympäristöohjelmaa, jonka tarkoituksena on vuosina 2021–2030 vahvistaa Suomen luonnon luonnon monimuotoisuutta.
Helmi-ohjelman tavoitteena on kunnostaa 200 rantaluontokohdetta, 1050 kpl lähteitä, 600 km puroja ja fladoja sekä kluuveja yhteensä 80 kpl.
Pääset tutustumaan Helmi-ohjelmaan tästä.