Ajatuksia turvallisuudesta

Minulle turvallisuusteemat ovat aina olleet läheisiä. Jopa kosketusetäisyydeltä. Nuorena toimittajana, sotilaana ja avustustyöntekijänä olen seurannut paikanpäältä niin Jugoslavian sotaa, Neuvostoliiton hajoamista Baltian maissa, kuin Sudanin, Gazan, Libanonin ja Iranin kriisejäkin. Sotilaskoulutusta olen saanut niin paljon kuin siviili voi saada. Kuulun aktiivireserviin edelleen ja olen sotilasarvoltani majuri.

Nyt eduskuntavaaliehdokkaana olen kiertänyt ahkerasti Varsinais-Suomea ja kuunnellut tarkasti ihmisten turvallisuushuolia. Järjestimme Turvallinen tulevaisuus 2023- seminaarin, jossa syvensin isolla joukolla ymmärrystäni asiantuntijanäkemyksillä ja tutkimuksilla. Työhän osallistui muun muassa turvallisuustutkija, prikaatikenraali evp Juha Pyykönen sekä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Valmisteluun osallistui myös kenraalimajuri evp Pekka Toveri. Varsinais-Suomalaisten huolissa nousivat esille erityisesti lasten tekemät rikokset, kyberiskut, jengiväkivalta, informaatiosodankäynti ja poliisin resurssipula. Lasten tekemät rikokset ovat lisääntyneet ja tie jengistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen on tutkimuksissa todeksi tarkastettu. Yhteistyöhön tarvitaan poliisin lisäksi sosiaalitoimi, koulut ja vanhemmat, jotta vältetään Ruotsin kriisi.

Ukraina on Euroopan eturintama, emmekä voi antaa Ukrainan murtua, vaikka sotaväsymys joihinkin päättäjiin vaalien jälkeen saattaa iskeä. Venäjän pelottelulla ei ole meihin turvallisuusosaajiin vaikutusta.

Meneillään on yksi Venäjän historian suurista bifurkaatioista eli siirtymisistä uudelle kehitysuralle. Venäjän historia on tähän asti noudattanut merkillistä kehityskaavaa, jossa liberalisointi ja taantumus vuorottelevat. Putinin Venäjä käy sotaa länttä vastaan, jota tässä sodassa edustaa yksin Ukraina. Jos Venäjän annetaan voittaa mitään Ukrainassa, jatkaisi Venäjä fantasioimansa puskurivyöhykkeen luomista. Tuloksena olisi vuosikymmenien epävarmuus ja sodan uhka Suomelle. Leninin sanoin: "Kokeile ensin pistimellä. Jos ei uppoa, pistä muualle. Jos uppoaa, työnnä syvemmälle." Eikä Lenin viitannut pistintaisteluun.

Sisäinen turvallisuus on vähintään yhtä tärkeää. Poliisi ei voi elää vuodesta toiseen lisäbudjettien varassa, vaan suunnittelun tulee yltää pidemmälle, yli hallituskausien. Minusta poliisi tarvitsee oman reservin, joka on kustannustehokas tapa toimia myös maanpuolustuksessa.

Suomi tarvitsee yhteisen kyberkeskuksen ja informaatiovaikuttaminen pitää vastuuttaa kuten Ruotsissa. Nyt siitä ei vastaa Suomessa kukaan, vaikka Ukrainan pärjätessä suurempaa hyökkääjää vastaan juuri informaatiosodankäyntikyvyllä on ollut valtava vaikutus.

Ehkäpä keskeisin syy siihen, että länsi ja Yhdysvallat ovat yhä Ukrainan tukena on taitava ja hellittämätön informaatiosodankäynti?

Minun turvallisuusteemani:
  1. Ukraina on lännen eturintama. Ukrainan ei saa antaa murtua.
  2. Informaatiovaikuttaminen on organisoitava, tarvitaan vastuuviranomainen, ei kuitenkaan yhtään uutta virastoa.
  3. Yhteiskunnan resilienssi, väestönsuojelu ja huoltovarmuus on saatava ajan tasalle.
  4. Viranomaisten yhteinen kyberkeskus on perustettava. Pelkkä CERT-toiminta ei riitä.
  5. Puolustusbudjetin on pysyttävä 2%:ssa, jotta Naton jäsenenäkin pystymme rajojamme puolustamaan maalta, mereltä, ilmasta ja tietoverkoissa.
  6. Poliisin voimavaroja on nostettava erityisesti vastatiedusteluun ja poliisin toiminnan kehittämiseen.
Kokoomuksen tavoitteena:
  1. On tehdä Suomesta puolustusliitto Naton aktiivisen jäsenmaan. Erilaiset Naton toiminnot, kuten esikunnat tai osaamiskeskukset lisäisivät Suomen turvallisuutta. Varsinais-Suomi on varteenotettava vaihtoehto toiminnoille.
  2. Turvata Suomen maanpuolustukselle riittävät resurssit. Haluamme reserville riittävät mahdollisuudet kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisille kouluttautumiseen.
  3. Vahvistaa Suomen rajaturvallisuutta esimerkiksi itärajan aidalla ja teknisellä valvonnalla. Varsinais-Suomessa merivartioston toimintaedellytysten varmistaminen on elintärkeää.
  4. Vahvistaa kokonaisturvallisuutta ja kansallista kriisinsietokykyä kattavalla viranomaisten,yritysten ja kansalaisten yhteistoiminnalla ja harjoituksilla.
  5. Parantaa suomalaisten arjen turvallisuutta nostamalla poliisien määrää.
  6. Torjua nuorten syrjäytymistä, rikollisuutta ja jengiytymistä sekä estää Ruotsin tie. Tässä avainasemassa ovat riittävän varhainen puuttuminen, monialainen yhteistyö, asuinalueiden eriytymisen estäminen sekä tietyissä tapauksissa kovemmat rangaistukset.
  7. Päivittää turvapaikkapolitiikka ajan tasalle. Suomesta voi hädänalainen saada turvaa, mutta ilman laillista syytä Suomeen ei voi tulla.
  8. Toimia aktiivisesti ja ennakoivasti EU:ssa ja edistää vahvaa sekä taloudellisesti kilpailukykyistä unionia. Myös Varsinais-Suomen omien näkökulmien edistäminen suoraan EU-tasolla on tärkeää.
  9. Laittaa huoltovarmuudelle tärkeät infrayhteydet Varsinais-Suomessa kuntoon. Näihin kuuluu esimerkiksi satamien toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn turvaaminen.
  10. Panostaa kyberrikollisuuden torjuntaan ja auttaa suomalaisia ja yrityksiä suojautumaan digiajan uhilta. Varoitamme suomalaisia myös esimerkiksi kiinalaisen teknologian vaaroista.
  11. Tunnustaa Varsinais-Suomen erityisen strategisen tärkeyden Suomen huoltovarmuudelle ja Ahvenanmaan turvallisuudelle sekä edistää läntisen geostrategisen sijainnin täysimittaista hyödyntämistä.

Minusta turvallisuus ei saisi olla pelottelua ja puhetta. Turvallisuus on tehtävä.

Copyright © 2024 Pauli Aalto-Setälä