Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 150

Juhlapäivä.

Jätin juuri ensimmäisen oman lakialoitteeni eduskunnan kansliaan ja sähköiseen Avuksi- järjestelmään.

Kaikki kansanedustajakollegat saivat minulta sähköpostin, jolla voivat allekirjoittaa aloitteen sähköisesti. Tekeleeni voi allekirjoittaa myös paperilla eduskunnan kansliassa, jonne sen vein.

Lakialoitteeni kieltäisi rahtialusten käymäläjätevesien, harmaavesien, kiinteiden jätteiden ja rikkipesurivesien päästämisen mereen Suomen vesialueella ja talousvyöhykkeellä. Uskomatonta kyllä, rahtialukset voivat tätä kirjoittaessani laskea jätteensä mereen täysin laillisesti. Vaikka satamien huoltopalvelut mahdollistaisivat jätevesien pumppaamisen talteen. Itämeren liikenteestä 95% on rahtialuksia.

Vaikka olen montaa lakia jo ensimmäisten kuukausien aikana ehtinyt jo käsitellä, on tämä oma aloite paitsi ensimmäinen, myös prosessina täysin vieras. Meillä meni avustajani Henri Kaarakaisen kanssa pitkään lakialoitteen muotoilemisessa ja asiantuntijoiden kuulemisessa. Varsinainen merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisprosessi alkaa tietysti vasta tästä ja edessä on monta lainsäädäntövaihetta. Ennuste on silti hyvä, rahtialusten jätekuorma saatiin hallitusohjelmaan ja olen saanut tukea aloitteelle myös oppositiosta.

Käymäläjätteen, harmaavesien, kiinteiden jätteiden sekä avoimen ja ulkoisen kierron rikkipesurivesien kielto olisi tehokas keino vähentää Itämereen kohdistuvaa ravinnekuormaa, mutta koko ongelmaa ei yksi laki vielä ratkaise.

Jos tällä saadaan paskantaminen mereen päättymään, on sekin jotain.

Odottelu ei oikein ole mun juttu.

Hoputan tällä paitsi omaa hallitustamme myös muita Itämeren maita vaikuttavampaan Itämeren suojelutyöhön. Jos lakini menee läpi, Suomi paitsi puhdistaa omaa rannikkoaan, myös tiukentaa lainsäädäntöään kansainvälistä lainsäädäntöä selvästi päättäväisemmin.

”Nyt on meidän poliitikkojen vuoro. Rahtialusten jätevesien lasku Itämereen tulee kieltää, ravinnekuorma tulee siirtää sinne minne sitä tarvitaan eikä antaa sen valua mereen. Maanviljelijöitä tulee tukea kipsikäsittelyn ja rakennekalkin käytössä ja Varsinais-Suomesta tulee tehdä ravinneneutraali.”

Näin kirjoitin tavoitteistani melko tarkkaan vuosi sitten. Taisin ottaa vaalilupaukseni aika kirjaimellisesti.

Kävin vielä juttelemassa Varsinais-Suomen kokoomuksen maatalousverkoston ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen johdon kanssa.

Taloonkin tulee taas vettä.

Päivä 150 on julkaistu

Copyright © 2024 Pauli Aalto-Setälä