Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 197

Kesätyöni meripelastuksessa alkoi.

Tänä kesänä tehtäväni laajenivat.

Saaristomerellä olemme myös ensivasteyksikkö. Talvella sain EVY koulutuksen, hoitoluvan sekä lääkeluvat. Autettavien ei silti tarvitse olla huolissaan, sillä konsultoimme aina ammattilaisia ja johtokeskusta. Usein olemme saaristossa ensimmäisenä paikalla.

Sunnuntaina aamuyöstä toimitimme potilaan yhteistyössä ensihoidon ja rajavartiolaitoksen kanssa Tyksiin. Potilaan kanto liukkaalta kalliolta tippoineen vaati miettimistä. Onneksi tätä on harjoiteltu.

Tänään päivätöissä rajalakivääntö jatkuu.

Harvinaisen polarisoitunut keskustelu tämäkin. Varmasti ilmassa on aitoakin huolta ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä sopimuksista. Pahoin pelkään, että tässä puretaan myös nopean Nato-jäsenyytemme ja porvaripuolueiden vaalivoiton jälkeistä krapulaa. Opposition ja yhden asian kriitikoiden argumentit puuroutuvat keskenään ja kansalaisten on varmasti vaikea pysyä asiassa mukana.

Kritiikissä onkin joskus tärkeä pointti, jonka on syytä johtaa uudelleen harkintaan - muutokseen. Siksi lakeja korjataan, kuten tätäkin, vaikka olemmekin uuden edessä.

Joskus kysymys voi olla yksinkertaisesti vallasta. Tai eurovaalivoittajapuolue Vasemmistoliiton peesauksesta.

Joidenkin tutkijoiden ja parin vuosia valtaansa käyttäneiden perustuslakiasiantuntijan syytökset oikeusvaltion tuhoutumisesta ja Venäjän uhkan liioittelusta ovat kohtuuttomia perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa Heikki Vestmania sekä kahta perustuslaillista instituutiota, perustuslakivaliokuntaa ja oikeuskansleria vastaan. Edes oikeuskansleri Tuomas Pöystin eikä ihmisoikeustuomari Pauliine Koskelon rauhoittavat sanat näytä riittävän.

Itse asia ei ole erityisen monimutkainen. Suomi haluaa suojella kansalaisiaan Venäjän agressioilta.

Laillisesti. Poikkeuslaki säädetään perustuslain mukaisesti, perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Välineellisen maahanmuuton torjuntaa helpottava poikkeuslaki tehdään kassakaappiin ja se otettaisiin käyttöön tapauskohtaisesti hallituksen ja tasavallan presidentin erillisellä päätöksellä. Laki on voimassa vuoden kerrallaan. Venäjän vaaraa ei tarvitse enää leimata salaiseksi, sillä kellekään ei ole voinut jäädä epäselväksi miten häikäilemättömästi ja raa`asti Venäjä nyt länttä vastaan toimii.

Vai onko sittenkin?

Pauli Aalto-Setälä

Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.

Julkaistu