Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 201

Lomalla ehti elää vapaammin.

Vapauden illuusio parantaa yöunta ja lisää hyvinvointia. Tänä kesänä pystyin valitsemaan menojani, vaikka kalenteriani täyttävät muutkin.

En kiertänyt ihan joka tapahtumassa, vaikka monessa kävinkin. Koska halusin olla merellä, hakea lapsenlapseni tarhasta, tehdä meripelastuskeikkoja, viedä kokoomuksen pohjoisimman edustaja Heikki Auton perheen katsomaan hylkeitä Itämerelle, grillata ystävilleni. Lukea.

Nauraa taaperoiden pöljille jutuille.

Heikin kanssa olemme puolueemme ääripäät. Maantieteellisesti. Heikki on Lapin kansanedustajamme, minä saariston.

Tulemme erinomaisesti toimeen.

Kesällä minua yritettiin muutamaankin kertaan saada arvostelemaan kollegojeni kesäpuheita. Vastakkainasettelu ja erimielisyydet puolueen sisällä ovat täyttävää uutisravintoa. Kokoomus on niin suuri puolue, että näkemyksiä ja tyylejä riittää.

Informaatiotulvassa etenkin uutisten liian nopea kommentointi menee helposti vikaan. Omasta mielestään oikeassa olevien korjaavien kuoro käynnistää ikiliikkujan muutamaksi päiväksi, yhtä vähän sanojaan harkiten. Välillä kohu palvelee Venäjän informaatiovaikuttamisen tavoitteita, välillä sekoilemme ihan keskenämme.

Täytämme tyhjää tilaa, haemme huomiota kuka mitenkin.

Kevyttä kesäviihdettä kohut eivät kuitenkaan ole. Maailman talousfoorumi arvioi mis- ja disinformaation, eli tahallisen tai tietämättä levitetyn väärän tiedon, olevan suurin lähitulevaisuuden riskimme.

Maailmanlaajuisesti.

Etenkin terroristivaltio Venäjän naapurissa maltille ja harkinnalle on suuri tarve. Erimielisyydet kuuluvat vapauteen ja demokratiaan, vihanpito ja erimielisten demonisointi ei. Länsimaiden väkivaltaisuudet ja epäluottamuksemme toisiimme on Putinin Venäjän etu.

Erimielisyydellä ja erillistämisellä on eroa.

Hyvä esimerkki on uusi tarkasti rajattu, monen lukon takana odottava rajaturvallisuuslakimme, jolla torjutaan välineellistettyä maahanmuuttoa. Moni poliitikko, toimittaja ja tutkija väitti lain romuttaneen oikeusvaltiomme.

Siksi ilahdutti maltilliselta EIT:n tuomari Pauliine Koskelolta tänään saamani sähköpostiviesti, jossa oli liitteenä painava puheenvuoro. Kokenein ihmisoikeustuomarimme puhui eilen Kotkaniemi-foorumissa ja kertoi siitä viestissään. Tavatessani Koskeloa Strasbourgissa alkukesästä toivoin hänen ottavan sopivassa vaiheessa kantaa.

Ihmisoikeustuomarin viesti on selvä. Käännytyslain säätäminen ei horjuttanut suomalaista oikeusvaltiota eikä vienyt Suomea turmion tielle.

"Se, että oma kanta ei mene läpi ei vielä oikeuta väitettä, että oikeusvaltio olisi menetetty."

Pauli Aalto-Setälä

Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.

Julkaistu