Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 200

Mörkö ei pääse mereen. Paitsi paatissa.

Myrkyllistä sinilevää on niin paljon, että uida ei voi.

Monelle Itämeren rehevöityminen näkyy vain näin. Loman päättyessä kriisi unohtuu. Jos kaikki huoli kanavoituisi työksi, yritysvastuuksi tai kansalaisvastuuksi ei koko ongelmaa enää olisikaan.

Siksi on hienoa seurata esimerkiksi kaikkea sitä ennallistamistyötä mitä esimerkiksi Varsinais-Suomen ELY-keskus, Matsähallitus ja John Nurmisen Säätiö, Paimionjokiyhdistys tai vaikka täällä Rymättylässä Kirkkojärvellä nyt tehdään.

Ja monet monet muut. Tekisi mieli kiertää kiittämässä teitä kaikkia.

Ja tietysti meillä poliitikoilla, minulla, on vastuu.

Minusta EU:n ennallistamisasetuksen toteutus tulisi kohdentaa Saaristomeren luontokadon estämiseksi ja soiden ennallistamiseen. Koska rehevöityminen on suurin vesistöjemme luontokadon aiheuttaja. Koska valuma-alue on neljä kertaa mertamme suurempi. Siksi toimenpiteet tulee keskittää jokien varsille, pelloille ja metsiin, rakentaa maataloudelle teknologia-neutraali suljettu ravinnekierto, mahdollistaa kipsikäsittelyn lisäksi rakennekalkin käyttö ja ottaa uudistavan maanviljelyn periaatteet käyttöön kuten BSAG on toimivaksi todistanut. Kaikki tämä on hallitusohjelmassa, nyt lisää euroja toteutukseen ja lisää käsiä ja aivoja töihin.

Tule jutteleman merestämme ja muista sinua kiinnostavista teemoista kesällä kesätapahtumissa. Ja merellä, jos törmäämme.

Ei unohdeta mertamme kun arki alkaa, vai mitä?

Pauli Aalto-Setälä

Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.

Julkaistu