Elimme ystävieni Mika Tättilän ja Mikko Väisäsen kanssa eduskuntavaaleja uudelleen, kun ajelimme tuttuja ja tuntemattomia tapaamaan Laitilaan, Uuteenkaupunkiin, Turkuun ja Naantaliin. Lehdissä oli ollut mainoksia, siksi väki osasi lähteä hyvin liikkeelle.
Arvostan sitä, että ihmiset tulevat kannustamaan ja tukemaan. Moni seuraa tarkasti mitä on tullut tehtyä tai sanottua. Rahtialuslakiani kehdannut itse ottaa esille, mutta joka paikassa siihenkin palattiin. Samoin kuin rakentamislakiin, lumeenkaatokieltoon ja paikalliseen sopimiseen. Turvallisuudesta ja taloudesta keskusteltiin myös paljon, vaikeitakin kysymyksiä.
Kokoomuslaiset ymmärtävät hyvin julkisen talouden karmean tilanteen ja sopeutusten välttämättömyyden. Meneillään on yt-neuvotteluja kaikissa virastoissa ja ministeriöissä, arvonlisäveroakin jouduttiin nostamaan, "vähiten haitallisena verona."
Sopeutustoimia tehdään yhdeksän miljardin euron edestä. Jokainen säästö on nostettu tikun nokkaan, jokaisen oppositio olisi perunut ja jokaiseen löytyy asiantuntija ja liitto, joka näkee itseensä kohdistuvan säästön katastrofina.
Yksittäiset säästökohteet ovatkin ikäviä, niin meistä päättäjistä kuin etenkin heistä, joihin sopeutustoimet kohdistuvat.
Oppositio on myös taitava pelottelemaan. Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen pelastamisesta tulee hyvinvointiyhteiskunnan tuhoamissuunnitelma ja terveyspalvelujen järkevöitymisestä sairaaloiden lakkautuslista.
Kumpikaan väite ei tietysti pidä paikkaansa. Yhtään sairaalaa ei lakkauteta, ja kaikki saavat hoitoa jatkossakin. Vähäinen henkilökunta tarvitaan sinne, missä heille on suurin tarve. Terveyspalvelujen on toimittava myös huomenna, kun ikääntyneiden potilaiden määrä kasvaa ja henkilökunnasta joka kolmas on jäämässä eläkkeelle.
Minulta kysyttiin myös, että miten äänestän tiistaina, kun äänestämme sairaalaverkon tehostamisesta. Erityisesti Salossa ollaan raivostuneita hallituksen suunnitelmasta lopettaa Salon sairaalaan päivystyksen yöleikkaukset, osana isompaa kokonaisuutta. Ymmärrän huolen hyvin.
Sotemallin rakentaneet demarit ja kepulaiset vaativat viikonloppuna henkilökohtaisinkin viestein meitä kokoomuslaisia kaatamaan tämän(kin) lain.
Ja hallituksen.
En ole ollut tätä lakia kirjoittamassa, mutta tunnen kyllä ministeriön esitystä käsitelleet kollegani, kirurgi Ville Väyrysen, lääkärit Mia Laihon ja Oskari Valtolan sekä akuuttilääketieteen professori Maarit Castrenin. Heille on yhtä tärkeää kuin minullekin, että salolaisten henkeä ja terveyttä ei vaaranneta.
Tiedän muuten, että hallituspuolueet pohtivat lain yksityiskohtia vielä tänäänkin. Ajattelen myös niin, että jos lainsäädännössä on virheitä ne korjataan. Aivan kuten rakentamislainkin kanssa olen koko syksyn toiminut.
Kun laki tulee huomenna saliin, sille ei ole siellä enää mitään tehtävissä. Edunvalvontatyö tapahtuu aina paljon ennen lain hyväksymisäänestystä, demaritkin tietävät sen hyvin.
Äänestämme tällä viikolla noin 600 kertaa. Jokaisessa äänestyksessä päätämme hallituspuolueiden edustajien kanssa nauttiiko hallitus luottamustamme. Hallituspuolueen edustajana äänestän 600 kertaa hallituksen jatkamisen puolesta, riippumatta siitä kuinka paljon yksittäisestä päätöksestä pidän.
Sellainenkin päivä voi tulla, etten hallitusta tue, mutta tämä ei ole se päivä.
Työmme on kesken.
Pauli Aalto-Setälä
Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.