Terveisiä Euroopan neuvoston yleiskokouksesta Strasbourgista. Kaunis pieni ranskalaiskaupunki. Sopii hyvin Euroopan vanhimman demokratia- ja ihmisoikeusjärjestön päämajaksi. Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista.
Juuri tämän järjestön valtuuttamana kävin joulukuussa vaalitarkkailijana Serbiassa. Yhteinen raporttimme käsiteltiin salissa eilen. Serbian edustaja protestoi kritiikkiämme.
Euroopan neuvosto oli ensimmäinen yhteisö, joka heitti Venäjän ulos sen hyökättyä Ukrainaan, muistutti ukrainalainen kollegani.
YK:n turvallisuusneuvoston tulisi tehdä samoin.
Turhauttavaa, että juuri kun kansainvälisiä yhteisöjä eniten tarvittaisiin, ovat ne hauraampia ja avuttomampia kuin koskaan.
Tänään valitsemme Euroopan ihmisoikeusvaltuutetun ja yritämme löytää yhteisen näkemyksen lähi-idästä, ja Venäjän lapsikaappauksista, jopa AI:sta.
Demokratia 46 maan kesken on jonottamista, diplomaattista sanailua, piinallisia muodollisuuksia ja yhteisiä julkilausumia.
Ja 12-tuntisia päiviä.
Pauli Aalto-Setälä
Pauli Aalto-Setälä on saaristossa asuva kokoomuksen kansanedustaja, joka lopetti yritysjohtajana, jotta voisi keskittyä kokonaan suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen sekä Saaristomeren pelastamiseen.