Päiväkirja Kiven sisältä

Päivä 180

Lauantai tien päällä, sateessa ja sumussa.

Kävin aamupäivällä luennoimassa hybridivaikuttamisesta rymättyläläisen everstiluutnantti evp Joni Lindemanin kutsusta Liedossa.

Kirjoitan hybridivaikuttamisesta ja Suomen Nato-jäsenyyden tuomista eduista muille jäsenmaille parhaillaan isompaa artikkelia ajatuspaja Toivolle.

Viime viikko olikin historiallinen meille turvallisuuspolitiikan seuraajille ja päättäjille. Suomi päätti osallistua ensimmäistä kertaa Naton operaatioon täysivaltaisena jäsenenä. Katanpää-luokan alus ja noin 40 sotilasta liittyvät toukokuussa miinanraivausryhmään Itämerellä.

Toiseksi hallitus pääsi yksimielisyyteen poikkeuslaista, jolla pystyisimme paremmin torjumaan välineellistettyä maahanmuuttoa. Lain muutos on tavallista työläämpi prosessi, koska esimerkiksi perustuslakia laadittaessa ei osattu ennakoida, että joku valtio käyttäisi lakeja ja oikeutta toisen valtion oikeudettomaan vahingoittamiseen.

FSB:n ohjaamat rajanylittäjät ovat tyypillinen informaatio-operaatio, joka sitoo vähän agressorin omia resursseja, mutta jolla saadaan median avulla suuri pitkäkestoinen vaikutus kohdemaan turvallisuuden tunteeseen ja yhtenäisyyteen. Venäjän tavoitteena on saada kansa epäilemään valtion johtoa ja viranomaisia sekä aiheuttaa eripuraa ja toivottomuutta.

SAK:n järjestämät ja SDP:n tukemat lakot rakentavat informaatiovaikuttamiselle otollisen maaperän, koska satamat ovat kiinni ilman sabotäärejäkin ja oma media hoitaa jatkuvan seurannan. Silti suurin osa suomalaista käy töissä kuten ennenkin, eikä tunnista arjessaan työnantajien ja työntekijöiden vihanpitoa, "kaaosta." Suurin osa suomalaisyrityksistä ovat sitäpaitsi varsin pieniä ja työyhteisöt ovat tässä sijaiskärsijöitä.

SAK yllättäisi, jos kokeilisi judoa. Judossa hyödynnetään vastustajan voima ja liike. Painostuksen sijasta lopettaisikin lakot itse ja palaisi neuvottelupöytään neuvottelemaan niistä asioista, joista ylipäätään voi neuvotella. Hallitus ei nimittäin aio luovuttaa lainsäädäntövaltaa poliittisista lakoista ja paikallisesta sopimisesta eduskunnan ulkopuolelle, mutta monesta muusta asiasta olisi varmasti mahdollista sopia.

Miksi jatkaa vahingontekoa maalle, kun se ei kerran tehoa?

Iltapäivällä kävin puhumassa työmarkkinatilanteesta ja rajaturvallisuudesta edesmenneen Ilkka Kanervan tukiryhmän Linjanvetäjien kevätkokouksessa. Tuki hallituksen työmarkkinatoimille ja erityisesti pääministeri Petteri Orpolle oli rikkumaton.

Yhdistys on päättänyt jatkaa toimintaansa, uudisti hallituksensa ja päätti tukea jatkossa minua ja Milla Lahdenperää työssämme, mistä olemme kiitollisia. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Timo Vainio.

Huomenna lennän Brysseliin, Naton päämajaan. Sitä ennen haluan nähdä, mitä taaperomme on pakannut päiväkotireppuunsa. Ensimmäistä kertaa.

Päivä 180 on julkaistu

Copyright © 2024 Pauli Aalto-Setälä